Zachcianki w ciąży


zachcianki w ciąży

Większość kobiet na wieść o tym, że są w ciąży, obiecuje sobie kompletną zmianę stylu życia- rzucenie palenia, odstawienie alkoholu, regularne przybywanie na świeżym powietrzu czy zmianę sposobu żywienia. To ostatnie stanowi jednak często problem. No bo jak zdrowo się odżywiać, jeśli ciążowe zachcianki są silniejsze od naszych postanowień i teoretycznie silnej woli?

Przez 9 miesięcy oczekiwania na upragnione maleństwo, potrzeby i upodobania żywieniowe przyszłej mamy mogą się bardzo radykalnie zmienić. Zdarza się, że kobieta będąca do tej pory zagorzałą przeciwniczką mięsa nagle nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Działa to też w drugą stronę np. pani do tej pory uwielbiająca mleko, w czasie ciąży już od samego jego zapachu może dostawać mdłości. Kulinarne upodobania i zmiany zachodzące w tym zakresie w trakcie ciąży to kwestia bardzo indywidualna i u każdej ciężarnej może się kształtować inaczej. Zdarza się nawet, że ciężarne kobiety odczuwają ochotę na produkty niejadalne, takie jak glina, kreda czy popiół.

Z czego wynikają takie żywieniowe zachcianki?

Opinii i teorii na ten temat powstało już co najmniej kilka, a jedna z nich mówi, że organizm sam wskazuje, czego w tym szczególnym okresie potrzebuje. Innymi słowy, jeśli w diecie przyszłej mamy brakuje zwierzęcego białka, to ma ona ochotę na mięso. Jeśli z kolei niedobory dotyczą potasu, to wzrasta jej apetyt na pomidory czy banany.

Niektórzy specjaliści wskazują także, że może to być kwestia wyostrzenia niektórych zmysłów, w tym zapachu, zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży. Tym samym aromat niektórych potraw może stać się nagle bardzo kuszący, a innych z kolei wręcz odrzucający. Teorię te zdaje się też potwierdzać zmiana stosunku do używanych perfum – ulubiony do tej pory zapach wiele kobiet w czasie ciąży zaczyna po prostu dusić i drażnić.

Na szczęście żywieniowe zachcianki w czasie ciąży to coś zupełnie naturalnego i normalnego i nie ma sensu z tym walczyć. Nie znaczy to jednak, że można sobie folgować do woli i objadać się bez opamiętania. W zaspokajaniu takich potrzeb, tak jak we wszystkim, należy zachować umiar, kierując się względami zdrowia swojego i nienarodzonego jeszcze maleństwa. Dobrą motywacją do nieulegania zbyt szybko kulinarnym pokusom może być także kwestia kontrolowania wagi i szybszego powrotu do dawnej formy i sylwetki już po porodzie.

Czasem zachcianki kobiet w ciąży są tak dziwne i nietypowe, że zaczynają się one zastanawiać nad tym, czy aby na pewno jest to normalne. I choć medycyna nie do końca potrafi wytłumaczyć z czego one wynikają, to jednak nie ma się czego obawiać- takie kulinarne potrzeby są całkowicie naturalne. Nic złego się nie stanie, jeśli od czasu do czasu pozwolimy sobie na małe co nieco czegoś niezdrowego. Ważne jedynie, aby z tymi niezdrowymi potrawami zwyczajnie nie przesadzić.

Facebook Comments