Zdrowe gotowanie – czyli jak używać szybkowaru


Szybkowar

Szybkowary są szczelnie zamykanymi garnkami, dzięki którym nasze potrawy ugotują się szybciej, a przede wszystkim – będą dużo zdrowsze, niż po ugotowaniu w tradycyjny sposób. Z czego to wynika? Szybkowary są tak skonstruowane, że wzrost ciśnienia wewnątrz w trakcie gotowania powoduje nagły wzrost temperatury. Woda w krótszym czasie zostaje doprowadzona do wrzenia, a dzięki temu również umieszczone wewnątrz warzywa, czy mięso gotują się szybciej.
Szybkowary
W szybkowarach możemy również smażyć i dusić potrawy, a nawet rozmrażać pewne produkty. Redukcja czasu, w jakim przygotowywane jest jedzenie wynosi nawet 70%. Prześledźmy zalety szybkowarów:

– zupy jesteśmy w stanie ugotować nawet w 4 minuty- potrawkę rybną możemy ugotować nawet w 3 minuty- cielęcina i wołowina to od 5 do 40 minut gotowania (w zależności od potrawy)- udko z kurczaka ugotujemy nawet w 10 minut- ziemniaki w mundurkach ugotują się nawet w 12 minut, a pokrojone na ćwiartki w 8 minut

Co więcej, wszystkie potrawy będą dużo zdrowsze niż po gotowaniu w tradycyjny sposób. Dlaczego? Ponieważ krótszy czas gotowania to krótszy okres wymywania z nich witamin, minerałów i wszystkich składników odżywczych, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

WADY?

Szybkowary mają, oczywiście, swoje wady. Szczelnie zamykana pokrywka jest bowiem zarówno zaletą, jak i wadą – wszak do otwartego garnka zawsze można coś jeszcze dodać, czy dorzucić, albo też próbować (na przykład w przypadku zup) w trakcie gotowania. Szybkowar jest zamykany, zatem nie ma możliwości podniesienia pokrywki i dodania na przykład przypraw – należy więc pamiętać o dodaniu wszystkich składników przed nastawieniem potrawy. Trzeba również pamiętać o wypuszczeniu nadmiaru pary przed otwarciem pokrywki – wysoka temperatura, która znajduje się wewnątrz mogłaby nas bowiem poparzyć. Parę usuwa się poprzez otwarcie odpowiedniego zaworu. Jego stan należy kontrolować – musi być czysty, aby para mogła mieć swobodne ujście. Zatkany przewód w zaworze parowym mógłby doprowadzić do rozsadzenia naczynia. Zawór trzeba zatem czyścić.

ZAKUP SZYBKOWARU

Szybkowar należy kupować z głową. Trzeba wybrać ten wykonany z dobrej jakości stali nierdzewnej – choć znajdziemy również takie, które wykonano z aluminium. Zasada jest prosta i obowiązuje w zasadzie wszędzie – im lepszej jakości szybkowar kupimy, tym bardziej będzie się nam to opłacać.

W trakcie gotowania oszczędzamy nie tylko czas, lecz także gaz, czy prąd – inwestycja w szybkowar bardzo prędko nam się zatem zwróci. Zbadajmy także, czy szybkowar jest prawidłowo zbudowany – powinien zawierać również regulator ciśnienia w formie gwizdka, zawór bezpieczeństwa, uszczelki oraz praktyczne rączki.

Szybkowar

Szybkowar Eclipse wyprodukowany przez BergHOFF przystosowany jest do użycia na każdej kuchence. Zarówno pojemnik, jak i pokrywa wykonane są ze stali nierdzewnej z serii 18/10. Szybkowary marki HASCEVHER są wykonane ze stali nierdzewnej 18/8 i posiadają dwa zawory (w tym jeden bezpieczeństwa). Możemy zdecydować się także na ofertę firmy Gerlac – szybkowary posiadające wewnętrzną miarkę oraz trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem (zapewnia bardzo dobre przewodnictwo ciepła). Ciekawą propozycję posiada także firma Silit – wyprodukowane przez nią szybkowary Sicomatic econtrol posiadają zdejmowany uchwyt, trzy poziomy gotowania, czytelny wskaźnik poziomu temperatury oraz certyfikat bezpieczeństwa TUV.

Na rynku znaleźć można bardzo dużo szybkowarów – o różnej pojemności, wielkości, a nawet kolorze. Warto samemu dostosować wybór do własnych potrzeb oraz potrzeb swojej rodziny. Pamiętajmy, że szybkowary są znakomitym sprzętem dla osób, które z jakiegoś powodu się odchudzają – umożliwiają bowiem przyrządzenie dietetycznych potraw, bez użycia tłuszczu!

Facebook Comments