Zdrowe przechowywanie żywności od podstaw


Zdrowe przechowywanie żywności od podstaw
Teoretycznie odpowiednie przechowywanie jedzenia nie wymaga specjalistycznej wiedzy ani zaawansowanych technicznie rozwiązań. Wystarczy żywność o krótkim terminie do spożycia trzymać w lodówce. A w praktyce? Często zdarza się, że jedzenie w lodówce po prostu się psuje. Jak temu zapobiec? Oto kilka sprawdzonych porad.

Sprawna lodówka

Często główną przyczyną psucia się żywności jest niesprawna lodówka. Jeśli masz ten sam sprzęt od 10 lat, a jedzenie w nim przechowywane przymarza do ścian lub zaczyna nieprzyjemnie pachnieć już po kilku dniach, może być to znak, że pora na wymianę.

W sklepach dostępnych jest wiele ciekawych rozwiązań, na przykład lodówki wolnostojące lub lodówka do zabudowy z funkcją Food Showcase (lodówki Samsung RH57h90707f) albo podobne, Liebherr SBSesf 7212 czy Sharp SJ-FS820VSL. Takie nowoczesne maszyny chłodzące pozwalają na sprytne rozmieszczenie jedzenia w środku oraz mają zaawansowane technologie zapewniające doskonałą wentylację. Standardem jest technologia zapobiegająca zamarzaniu. Lodówki Samsung wyposażone są też w technologię All Round Cooling, która pozwala na osobną wentylację każdej półki i szuflady.

W sklepach znajdziesz też urządzenia wyposażone w technologie zapobiegające tworzeniu pleśni dzięki wykorzystaniu jonów srebra (lodówki Sharp) oraz zapewniające ciągły proces fotosyntezy dzięki niebieskiemu światłu wewnątrz komory (lodówki Beko, na przykład GNE 134631X) oraz utrzymującą stabilną temperaturę wewnątrz nawet podczas częstego otwierania (lodówki Samsung). Zarówno lodówka do zabudowy, jak i wolnostojące urządzenie doskonale spełni swoje zadanie.

Zapobiegaj psuciu

Jak zapobiec psuciu się żywności? Dobrym pomysłem może być dzielenie jej na mniejsze porcje i zamrażanie. Jeśli w twojej lodówce jest dużo warzyw, możesz zrobić bulion, a następnie poporcjować i włożyć do zamrażalki. Będzie świetną podstawą dla sosów lub zup-kremów. Jeśli korzystasz z różnego rodzaju przetworów, na przykład marynowanych warzyw albo kiszonek, dżemów czy różnego rodzaju smarowideł, pamiętaj aby zawsze wyjmować je ze słoika czystym widelcem lub nożem. W ten sposób do ich wnętrza nie będą dostawać się bakterie i na dłużej zachowasz ich świeżość.

Mądrze układaj

Pamiętaj też, aby mądrze układać jedzenie w lodówce. Dżemy i przetwory w zamkniętych słoikach przechowuj na górnych półkach urządzenia, bo panuje tam najwyższa temperatura. Na środkowych półkach panuje odpowiednia temperatura dla serów, wędlin i nabiału, a na dolnych – dla surowego mięsa i ryb.

Najcieplejsze miejsce w chłodziarce to półka na drzwiach. Tam możesz układać gotowe sosy, napoje gazowane i soki. Czego natomiast nie powinno się przechowywać w lodówce? Niektóre warzywa i owoce pod wpływem niskiej temperatury mogą tracić swoje wartości odżywcze lub smakowe – na przykład czosnek, awokado albo pomidory.

Dodaj komentarz