Zielona kawa a odchudzanie. Czy niepalona kawa może wspomóc utratę kilogramów?


Zielona kawa a odchudzanie
Popularna ostatnio zielona kawa to tak naprawdę nic innego jak niepalone ziarna zwykłej kawy (stąd ich osobliwy kolor). O jej odchudzających właściwościach mówi się dużo i bardzo różnie, czy to w sieci, czy w telewizji.

Czy napar ten rzeczywiście pomaga w redukcji tłuszczu, czy po świecie krążą po prostu same mity, którym nie warto wierzyć?

Zielona kawa i dieta – czy warto próbować?

Ile osób, tyle opinii. Zachwyty nad cudotwórczymi cechami zielonej kawy rozpoczął Mehmet Oz, czyli amerykański doktor, pokazując pewien zaskakujący eksperyment w telewizji (we własnym programie). Polegał on na podzieleniu kobiet na dwie grupy i podawaniu jednej z nich zielonej kawy, natomiast drugiej – środka zastępczego. Efekt był taki, że panie, otrzymujące „prawdziwy” specyfik, zrzuciły niemal kilogram w ciągu 14 dni. Według azjatyckich naukowców, niepalona kawa ma zbawienne właściwości, które pozwalają pozbyć się zbędnych kilogramów. Sekretem jest bowiem połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną. Ta wybuchowa mieszanka pozwala zlikwidować tkankę tłuszczową poprzez obniżanie stopnia przyjmowania przez organizm glukozy z pokarmu, dzięki czemu automatycznie zmniejsza się zdolność magazynowania tego przyswojonego związku.Jeśli natomiast kawa zostanie poddana procesowi palenia, momentalnie utraci kwas chlorogenowy i przestanie działać stymulująco na tkankę tłuszczową.

Co więcej, właśnie zielona kawa wymusza na organizmie przyspieszone spalanie cukru oraz znacznie spowalnia jego uwalnianie do naszego krwiobiegu.

Dużo zależy tak naprawdę od tego, skąd bierzemy zieloną kawę. Różne specyfiki mogą bowiem zadziałać na ludzki organizm w różny sposób. W związku z ogromną popularnością, jaką zdobyła niepalona kawa, na rynku udostępniono mnóstwo środków, które są określane jej mianem, jednak tak naprawdę nie mają z nią za wiele wspólnego. Jeśli kupi się „podróbki” z niezbadanego źródła, brak jakichkolwiek efektów nie powinien nikogo dziwić. Stąd też w dużej mierze bierze się spora ilość niepochlebnych opinii, jakie można znaleźć w sieci.

Jak parzyć niepaloną kawę?

Na zdolności odchudzającej zielonej kawy wpływa także sposób jej parzenia. Powinno się zadbać o to, by zalewać ją wodą o odpowiedniej temperaturze (mniej więcej 90-96 stopni Celsjusza). Należy uważać także na sprzęt, gdyż jej ziarna są bardzo twarde i mogą uszkodzić nasze akcesorium do parzenia. Co najważniejsze, chcąc osiągnąć odchudzający efekt nie należy dodawać cukru, nawet do smaku.

Źródło i więcej informacji: http://opinieozielonejkawie.pl/

Facebook Comments