Zioła prowansalskie – cudotwórcze właściwości


Zioła prowansalskie – cudotwórcze właściwości
Pachną i smakują obłędnie. Dla zdrowia z kolei potrafią czynić niemal cuda. Zioła prowansalskie, bo o nie chodzi, to element, a nawet fundament kuchni śródziemnomorskiej, który przeniknął do wielu innych kuchni niemal w każdym zakątku świata.

Zioła prowansalskie jako element kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska to jedna z wielu kuchni na świecie. Stanowi ona tradycję kulinarną obszaru Morza Śródziemnego. Jej zasady panują głównie w takich krajach jak Francja, Hiszpania, Grecja, czy Włochy. Kuchnię śródziemnomorską tworzą warzywa, owoce, wino, oliwa z oliwek, kwiaty i owoce morze. W kuchni śródziemnomorskiej ogromną uwagę przywiązuje się do przyprawiania potraw tylko i wyłącznie ziołami prowansalskimi, jawiącymi się jako zdrowa alternatywa dla soli i innych przypraw. Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych, a wręcz za najzdrowszą, o czym świadczy fakt, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego żyją najdłużej. Popularność kuchni śródziemnomorskiej sprawiła, że zna, lubi i stosuje się ją w wielu kuchniach świata.

Zioła prowansalskie

Bez ziół prowansalskich zabrakłoby kuchni śródziemnomorskiej. Stanowią one mieszkankę ziół rosnących w Prowansji, czyli południowym rejonie Francji, położonym nad Morzem Śródziemnych. Słyną z intensywnego zapachu i smaku, który podkreśla smak potraw. W skład ziół prowansalskich wchodzą przede wszystkim: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn oraz cząber.

Bazylia

Bazylia to zioło prowansalskie, które słynie ze słodko-kwaśnego smaku. Bazylię za sprawą jej zapachu, wykorzystuje się przy wyrobie perfum i afrodyzjaków. Bazylia działa korzystnie na układ trawienny pobudzając trawienie i chroniąc przed wzdęciami, a ponadto niczym melisa działa uspokajająco i rozgrzewająco.

Oregano

Oregano, znane też jako lebiodka, to zioło prowansalskie, które słynie ze specyficznego smaku i zapachu. Za sprawą wielu antyoksydantów, zwalcza choroby nowotworowe. Oregano chroni również przed cukrzycą, miażdżycą i chorobami wieńcowymi, w tym przed zawałami serca i udarami mózgu.

Tymianek

Tymianek to zioło prowansalskie, które słynie z gorzkiego smaku. Tymianek pomaga przy nieżycie przewodu pokarmowego, na przykład biegunkach, wymiotach oraz dolegliwościach wątroby, żołądka i jelit. Stosuje się też tymianek jako środek na zapalenie górnych dróg oddechowych, w tym głównie na kaszel.

Majeranek

Majeranek to zioło prowansalskie, które słynie z delikatnie słonego smaku. Majeranek powoduje, że wzrasta libido, a także wzrasta metabolizm, co wpływa korzystnie na odchudzanie. Stosuje się też majeranek jako środek na zapalenie górnych dróg oddechowych, w tym głównie na katar.

Rozmaryn

Rozmaryn to zioło prowansalskie, które słynie z gorzkiego smaku. Olejek rozmarynowy działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Sam rozmaryn między innymi zapobiega cukrzycy, bo zwiększa poziom insuliny i obniża poziom glukozy, a także działa łagodząco na układ pokarmowy, w tym chroni przed rozwijaniem się wrzodów.

GS
Zdrową żywność kupisz na: www.alezielonysklep.pl.
Facebook Comments